YES! We zijn verheugd en vereerd. PJ Pancras heeft een auteursvermelding in ‘The Encyclopedia of Science Fiction’. SFE wordt gezien als de referentie encyclopedie met het grootst aantal verwijzingen ooit bijeengebracht.
Brits recensent, auteur en scenario schrijver Jonathan Clements heeft Planet Paradroid gelezen in de uitstekende vertaling van Grayson Bray Morris en concludeert:
‘Ironically, much of the book’s Sense of Wonder and originality seems inadvertent, drawn not from such conscious evocation of genre Clichés, but from the moments that an essential Dutchness shines through, as revealed in references and assumptions so culturally specific as to require translator’s footnotes.’
‘The Pancras team aspires to create a future like everyone else’s, but succeeds best when they write one that is theirs alone, rooted firmly in the social and cultural issues of their homeland.’
Inmiddels zijn er op Hebban.nl diverse reviews verschenen. Tijd voor een terugblik in 5 delen. Dit zijn de highlights over het verhaal.
Luc ‘de boekenier’: “Het verhaal speelt zich af in een schemerzone in de toekomst. Gedachten, dromen en verlangens spelen een heel grote rol. VDR voert de lezer mee en maakt hem deelgenoot in zijn zoektocht naar de zin van zijn bestaan.”
Jacomien “De auteurs hebben ervoor gekozen om regelmatig belangrijke thema’s uit onze huidige tijd te benoemen. God, de islam, het boeddhisme, de muur van Trump, Europa, de vervuiling van onze aarde en een eco-activiste die de leefwereld wil verbeteren. Ook maakt de schrijver gebruik van spirituele ervaringen, visioenen, een vliegende robot en een onzichtbaarheidspak.”
Femke: “Wat ook weer erg van deze tijd is zijn de levens van de personages. Kerkelijk misbruik komt ook nu vaak in het nieuws, net zoals de Islam en homoseksualiteit. Dit boek probeert daarin wel een taboe te doorbreken.”
Saskia: “Het interessante aan Imojiman is de connectie tussen kunstmatige intelligentie en spiritualiteit. De KI genaamd Imojiman is geprogrammeerd om altruïstisch te zijn en erop gericht alle leven op een liefdevolle manier te beschermen. Ook de natuur valt onder zijn domein.”
Joke: “Vooral het thema van de klimaatverandering en van de artificiële intelligentie maken dit een zeer actuele roman. Het is niet ondenkbaar dat deze dingen in de toekomst ook echt zouden kunnen.”
Dina: “Imojiman, dat zich afspeelt in een nabije alternatieve toekomst, in een welbepaald hokje duwen is onbegonnen werk. Wel zou je het, in het licht van de huidige protest- en klimaatmarsen, zonder meer een maatschappelijk relevant en ecologisch verhaal kunnen noemen.”
Fred: “Er zijn, ten opzichte van Planet Paradroid, meer panelen verschoven. Planten, met hun bijzondere onderlinge communicatie en insecten (mieren) met hun groep gedragen intelligentie en bijzondere samenlevingsvorm, reiken metaforen aan, die het boek zachter maken dan Planet Paradroid.”
Vuurtje: “De setting die de auteurs hebben gekozen is minstens zo boeiend als het taalgebruik. Door te kiezen voor El Sur, de woestijn van Zuid Spanje, kan er volop gespeeld worden met voor climate fiction belangrijke thema’s: de mens die afgesneden is geraakt van de natuur, niet meer beseffend dat hijzelf deel uitmaakt van die natuur.”
Anton: “Deze creatieve climate fiction -, psycho -, roman-thriller weeft naadloos technologie met natuur, mediteren en sjamanisme met criminele activiteiten, als ook stoere krijgers met ouderschap en een behoefte aan bewustwording.”
✓ Recap 2 | Leeservaring
juli , 2019
Dit zijn de highlights over de leeservaring.
Luc ‘de boekenier’: “Het schrijversduo PJ Pancras heeft met het boek ‘Imojiman’ een heel bijzondere leeservaring afgeleverd.”
Letterlady: “Een zeer bijzondere leeservaring, een superlekkere mix van high en low culture, waar je je wel even aan over moet willen geven.”
Gunflower: “Imojiman is namelijk een prachtig geschreven boek dat totaal anders is dan andere boeken, vanwege de onalledaagse personages en de onbekende, weirde plekken waar het je mee naartoe neemt.”
Fany: “De ongecontroleerde mengelmoes komt mooi samen tot een bijzonder geheel. Naast de fouten die de mens maakt en de gevolgen hiervan is er vooral aandacht voor de mooie dingen in het leven.“
Boj: “Het lijkt dan alsof Imojiman als personage uit het verhaal is verdwenen terwijl juist het tegenovergestelde is bewerkstelligd vanwege die eerdere emotionele connectie met VDR en daardoor eigenlijk een soort van ‘mind transfer’ naar ons eigen brein heeft plaatsgevonden.”
✓ Recap 3 | Schrijfstijl
juli , 2019
Dit zijn de highlights over de schrijfstijl.
Rietje: “De schrijfstijl van PJ Pancras kan zeker flitsend en snel genoemd worden. Zeer filmisch en beeldend. Dit alles wordt doorspekt met fragmenten van liedjesteksten.”
Boj: “De eigenzinnige en filmische schrijfstijl die doet denken aan schrijvers als Jeff Noon of series als Mr. Robot maakt het lezen van deze reeks een ervaring waar je in meegaat of afhaakt.”
Joke: “De schrijfstijl is vlot en beeldend en hoewel het hier om een klepper gaat, ligt het leestempo daarom hoog.”
Soraya: “Het schrijversduo heeft een goede beslissing genomen om de stukken vanuit Imojiman perspectief in de ‘ik’ vorm te schrijven hierdoor krijg je een goed beeld van de denkwijze van deze AI, dit word nog extra versterkt doordat de overige personages vanuit de derde persoon zijn geschreven.”
Joke: “Deze personages worden allen voldoende uitgewerkt en ze hebben een duidelijke achtergrond meegekregen. Veel gebeurtenissen, veel personages en dus ook heel wat thema’s.”
Miriam ‘Opheliac’: “Je kan aan de manier van schrijven duidelijk merken het auteursduo weten waar ze over praten; denk hierbij aan plantenkennis en kennis over ptss.”
Fred: “Je bent inmiddels verwend met mooi proza, dat de omstandigheden – variërend van de droge zonovergoten Spaanse woestijn tot de vochtige ambiance van ondergrondse laboratoria – heel voelbaar maakt.”
Letterlady: “Het is bijzonder hoe dit verhaal alles tegelijk lijkt te zijn: het zit vol duisternis, ellende en hardheid, maar ook vol humor, schoonheid en vriendelijkheid. Dit is zondermeer te danken aan de schrijfstijl die op prachtige wijze laag over laagt weeft en jou als lezer uitnodigt om gewoon je aandacht te laten rusten in de gebeurtenissen, gedachten en gevoelens die tot je komen.”
Letterlady: “Dit alles wordt zo rauw en levensecht neergezet, dat je je als lezer voortdurend in ‘die andere wereld’ waant en het onmogelijke geloofwaardig wordt. “
✓ Recap 4 | Aanbevelingen
juli , 2019
Dit zijn de highlights over de aanbevelingen.
Boj: “Na het intrigerende en surrealistische Planet Paradroid is nu het sublieme vervolg verschenen met de titel IMOJIMAN.”
Roos: “Imojiman is het vervolg op Planet Paradroid, en net zo’n succes. Je zou het boek ook los kunnen lezen, maar dan mis je een goed boek dus waarom zou je.”
Miriam ‘Opheliac’: “Zoals Imojiman bestaat er geen een! PJ Pancras weet met hun nieuwste boek een hele unieke en kritisch boek te schrijven, wat best bijzonder is omdat er al zoveel geschreven is.“
“PJ Pancras heeft met Imojiman een indrukwekkend vervolg geschreven op Planet Paradroid die de moeite van het lezen waard is.”
Jacomien: “Imojiman is goed en beeldend geschreven en in het bijzonder geschikt voor liefhebbers van sciencefiction, fantasie en dystopie. De schrijfstijl is aangenaam.”
Letterlady: “Imojiman is naast heerlijk om te lezen ook nog eens een uiterst maatschappelijk relevant boek: als we zo doorgaan is het snel gedaan met de aarde.”
“Imojiman is kortom een echte aanrader, een psychedelisch spiegelpaleis waarin de AI de enige gladgeslepen spiegel lijkt te zijn die zonder oordeel, met oprechte, maar altijd liefdevolle verwondering de werkelijkheid weergeeft zoals die is.”
Gunflower: “Imojiman is voor mij kortom de ontdekking van deze zomer. Aan iedereen aan te bevelen.”
Chris: “Vijf sterren voor dit oorspronkelijke boek van Nederlandse bodem.”
✓ Recap 5 | Soundtrack
juli , 2019
Alhoewel de soundtrack los van het boek staat willen we de toch de highlights meegeven. En hiermee sluiten we de terugblik af.
Saskia: “De bijgeleverde usb-armband kun je in je computer pluggen. Deze voorziet je van een soundtrack van Imojiman die bedoeld is ter versterking van het verhaal. De track biedt een grote variatie aan muziekstromen die je, net als het boek, allerlei kanten uit stuurt. We vinden bijvoorbeeld naast David Bowie de electropunk van The Prodigy, Pygmese regenwoudmuziek , flamenco, techno, dance en natuurlijk de Imojiman Theme Song van EDC & PJ Pancras.”
Femke: “Heel leuk dat er een soundtrack bij zit en dat je tijdens het lezen passende muziek op kan zetten.”
Fred: “Een interessante extra is de mogelijkheid om, al lezend, de soundtrack te beluisteren die voor dit boek is ontwikkeld. Dit maakt de leeservaring nog indringender.“
Soraya: “Niet alleen heeft het 6 verschillende covers maar ook kun je een onwijs gave soundtrack beluisteren tijdens het lezen.”
Vuurtje: “Ik ontdekte deze unieke roman via het radioprogramma van living legend Eddy De Clercq die de soundtrack bij het boek maakte. Eddy sprak lovend over het boek. Hij vond het psychedelisch, maar ook rebels en… gevoelig.”
PrimeTime radio interview
juni , 2019
Onlangs (26 mei) waren wij te gast bij Eddy De Clercq in zijn radio show PrimeTime op DB962 Dance Radio.
klik op afbeelding
Eddy produceerde de soundtrack oftewel ‘het geluid bij het boek’ en had ons uitgenodigd om te komen praten over onze romans.
Luister het gesprek terug in deze podcast van ca. 30 min. (ook te beluisteren via mixcloud).
KLIMAAT & IMOJIMAN
mei , 2019
Op Hebban is ‘actualiteit’het thema van de maand mei. De lezers worden hiermee uitgedaagd om eens een boek met een link naar de actualiteit te lezen. En wat is er actueler dan de klimaatcrisis.
Onder de kop fictie staat IMOJIMAN als voorbeeld van een recente cli-fi roman maar ook romans als Goud, roem, citrus van Claire Vaye Watkins en Solar van Ian McEwan worden genoemd. Een mooi lijstje.