PJ Pancras

Over

PJ Pancras, ook bekend als Firma Tacker & Tape, is een schrijversechtpaar uit de omgeving van Amsterdam.

In het dagelijks leven is Pamela onderzoeker en klinisch psycholoog gespecialiseerd in de behandeling van complexe PTSS. Jeroen werkt als ICT’er bij een Academisch Ziekenhuis.

‘Wij horen regelmatig dat onze verhalen zich door hun gelaagdheid op verschillende manieren laten lezen.’

PJ Pancras over hun werk

Als spannende avonturen met een flinke dosis postmoderne pulp of psychologische bespiegelingen die je uitnodigen de diepte in te gaan. Of sociale fabels die je kennis laten maken met een wereld die feitelijk nog niet bestaat, maar schetsmatig natuurlijk al lang. Maar ook als psychedelische ervaringen vol al dan niet herkenbare visioenen.

Als science fiction of climate fiction met een spirituele twist. Te verwerken via een mannelijk of vrouwelijk perspectief of iets er tussenin. Het kan allemaal.

Hun debuutroman Planet Paradroid, waarin zij de relatie tussen bewuste artificiële intelligentie en empathie onderzoeken, bereikte in 2016 de nummer één positie van ‘de SF most wanted’ lijst van lezersplatform Hebban. Het boek werd in 2017 naar het Engels vertaald.

De door hen beschreven toekomst is vreemd, maar  overtuigend en geloofwaardig.

Het vervolg met de titel IMOJIMAN is in maart 2019 door DIT uitgevers uitgebracht in 6 verschillende kleuren. Tevens is er een prachtige soundtrack met bijbehorende theme song verschenen. De ‘visual soundtrack’ is op YouTube te bekijken en via Mixcloud (mp3) of Soundcloud (wav) te beluisteren.

In een afwisselend bizarre en scherpzinnige stijl verweven zij het alledaagse met het tragische en verhevene, uitmondend in een mix van SF en ‘near fiction gonzo’.

Daarnaast hebben zij op uitnodiging van Lebowski Publishers een verhaal geschreven over ‘mind traveling’ met de titel Karma Hack voor het online ‘literary magazine for Grounded SF’ 2.3.74. Het verhaal is zowel in het Nederlands als Engels via een podcast te beluisteren.

Ten slotte schreven zij voor filmmaker Nanouk Leopold de prequel Death Space. Deze novelle, in een beeldende poëtische stijl geschreven, verhaalt over wat zich afspeelde een jaar voordat Planet Paradroid begint.

Naast het schrijven geeft PJ Pancras performances op festivals zoals GOGBOT, TEC art en Lowlands.

Tijdens deze optredens dragen ze hun werk voor met eigen visuals en live geproduceerde soundscapes.