lowlands

Recensies recap 5: Aanbevelingen

4 maanden geleden kwam IMOJIMAN uit en inmiddels zijn er op Hebban diverse reviews verschenen.

Tijd dus voor een korte terugblik in 5 delen te weten; soundtrack, schrijfstijl, verhaal, leeservaring en aanbevelingen.

klik op afbeelding

AANBEVELINGEN

IMOJIMAN

Boj: “Na het intrigerende en surrealistische Planet Paradroid is nu het sublieme vervolg verschenen met de titel IMOJIMAN.”

Roos: “Imojiman is het vervolg op Planet Paradroid, en net zo’n succes. Je zou het boek ook los kunnen lezen, maar dan mis je een goed boek dus waarom zou je.”

“Imojiman is een boek vol verbeelding, vernuftige chaos en aandacht voor een betere wereld met diepzinnige gedachten! Een perfect boek voor wie out of the box durft gaan!“

Fany

Miriam ‘Opheliac’: “Zoals Imojiman bestaat er geen een! PJ Pancras weet met hun nieuwste boek een hele unieke en kritisch boek te schrijven, wat best bijzonder is omdat er al zoveel geschreven is.“

“PJ Pancras heeft met Imojiman een indrukwekkend vervolg geschreven op Planet Paradroid die de moeite van het lezen waard is.”

Jacomien: “Imojiman is goed en beeldend geschreven en in het bijzonder geschikt voor liefhebbers van sciencefiction, fantasie en dystopie. De schrijfstijl is aangenaam.”

“Lees dit boek zou ik zeggen. Geef je eraan over en beweeg soepel door de vele lagen die de auteurs je aanreiken.”

Vuurtje

Letterlady: “Imojiman is naast heerlijk om te lezen ook nog eens een uiterst maatschappelijk relevant boek: als we zo doorgaan is het snel gedaan met de aarde.”

“Imojiman is kortom een echte aanrader, een psychedelisch spiegelpaleis waarin de AI de enige gladgeslepen spiegel lijkt te zijn die zonder oordeel, met oprechte, maar altijd liefdevolle verwondering de werkelijkheid weergeeft zoals die is.”

Gunflower: “Imojiman is voor mij kortom de ontdekking van deze zomer. Aan iedereen aan te bevelen.”

Chris: “Vijf sterren voor dit oorspronkelijke boek van Nederlandse bodem.”

“De bedoeling van dit alles is om ons wakker te schudden. Imojiman stelt zich niet voor niets de vraag wat belangrijker is in het leven: bewustzijn of intelligentie. Ontdek het antwoord hierop door IMOJIMAN zelf te ondergaan.”

Boj

Recensies recap 4: Leeservaring

4 maanden geleden kwam IMOJIMAN uit en inmiddels zijn er op Hebban diverse reviews verschenen.

Tijd dus voor een korte terugblik in 5 delen te weten; soundtrack, schrijfstijl, verhaal, leeservaring en aanbevelingen.

LEESERVARING

IMOJIMAN

Luc ‘de boekenier’: “Het schrijversduo PJ Pancras heeft met het boek ‘Imojiman’ een heel bijzondere leeservaring afgeleverd.”

Letterlady: “Een zeer bijzondere leeservaring, een superlekkere mix van high en low culture, waar je je wel even aan over moet willen geven.”

“Positief is het feit dat het boek geen klaagzang vormt over wat er allemaal mis is, integendeel we krijgen een fictieve oplossing aangereikt. Er is heel wat om over na te denken.”

 Joke

Gunflower: “Imojiman is namelijk een prachtig geschreven boek dat totaal anders is dan andere boeken, vanwege de onalledaagse personages en de onbekende, weirde plekken waar het je mee naartoe neemt.”

Fany: “De ongecontroleerde mengelmoes komt mooi samen tot een bijzonder geheel. Naast de fouten die de mens maakt en de gevolgen hiervan is er vooral aandacht voor de mooie dingen in het leven.“

Boj: “Het lijkt dan alsof Imojiman als personage uit het verhaal is verdwenen terwijl juist het tegenovergestelde is bewerkstelligd vanwege die eerdere emotionele connectie met VDR en daardoor eigenlijk een soort van ‘mind transfer’ naar ons eigen brein heeft plaatsgevonden.”

“In deze opmerkelijke roman wordt door de auteurs lef en een buitengewone verbeeldingskracht getoond.”

Letterlady

Recensies recap 3: Verhaal

4 maanden geleden kwam IMOJIMAN uit en inmiddels zijn er op Hebban diverse reviews verschenen.

Tijd dus voor een korte terugblik in 5 delen te weten; soundtrack, schrijfstijl, verhaal, leeservaring en aanbevelingen.

klik op afbeelding

VERHAAL

IMOJIMAN

Luc ‘de boekenier’: “Het verhaal speelt zich af in een schemerzone in de toekomst. Gedachten, dromen en verlangens spelen een heel grote rol. VDR voert de lezer mee en maakt hem deelgenoot in zijn zoektocht naar de zin van zijn bestaan.”

Jacomien “De auteurs hebben ervoor gekozen om regelmatig belangrijke thema’s uit onze huidige tijd te benoemen. God, de islam, het boeddhisme, de muur van Trump, Europa, de vervuiling van onze aarde en een eco-activiste die de leefwereld wil verbeteren. Ook maakt de schrijver gebruik van spirituele ervaringen, visioenen, een vliegende robot en een onzichtbaarheidspak.”

“De balans tussen mens en natuur is heel erg van deze tijd, en daardoor ook erg interessant in het boek.”

Femke

Femke: “Wat ook weer erg van deze tijd is zijn de levens van de personages. Kerkelijk misbruik komt ook nu vaak in het nieuws, net zoals de Islam en homoseksualiteit. Dit boek probeert daarin wel een taboe te doorbreken.”

Saskia: “Het interessante aan Imojiman is de connectie tussen kunstmatige intelligentie en spiritualiteit. De KI genaamd Imojiman is geprogrammeerd om altruïstisch te zijn en erop gericht alle leven op een liefdevolle manier te beschermen. Ook de natuur valt onder zijn domein.”

Joke: “Vooral het thema van de klimaatverandering en van de artificiële intelligentie maken dit een zeer actuele roman. Het is niet ondenkbaar dat deze dingen in de toekomst ook echt zouden kunnen.”

“Het verhaal heeft de vorm van een psychedelische western met een lone ranger in de persoon van een AI die zich Imojiman noemt, een aantal villains met zeer kwade bedoelingen en een plek – de wereld – die nodig gered moet worden.”

Letterlady

Dina: “Imojiman, dat zich afspeelt in een nabije alternatieve toekomst, in een welbepaald hokje duwen is onbegonnen werk. Wel zou je het, in het licht van de huidige protest- en klimaatmarsen, zonder meer een maatschappelijk relevant en ecologisch verhaal kunnen noemen.”

Fred: “Er zijn, ten opzichte van Planet Paradroid, meer panelen verschoven. Planten, met hun bijzondere onderlinge communicatie en insecten (mieren) met hun groep gedragen intelligentie en bijzondere samenlevingsvorm, reiken metaforen aan, die het boek zachter maken dan Planet Paradroid.”

Vuurtje: “De setting die de auteurs hebben gekozen is minstens zo boeiend als het taalgebruik. Door te kiezen voor El Sur, de woestijn van Zuid Spanje, kan er volop gespeeld worden met voor climate fiction belangrijke thema’s: de mens die afgesneden is geraakt van de natuur, niet meer beseffend dat hijzelf deel uitmaakt van die natuur.”

Anton: “Deze creatieve climate fiction -, psycho -, roman-thriller weeft naadloos technologie met natuur, mediteren en sjamanisme met criminele activiteiten, als ook stoere krijgers met ouderschap en een behoefte aan bewustwording.”

“IMOJIMAN is verpakt als een eigentijdse spaghettiwestern waardoor het rauw, direct en soms absurdistisch overkomt maar ook empathisch, poëtisch en psychedelisch.”

Boj

Recensies recap 2: Schrijfstijl

4 maanden geleden kwam IMOJIMAN uit en inmiddels zijn er op Hebban diverse reviews verschenen.

Tijd dus voor een korte terugblik in 5 delen te weten; soundtrack, schrijfstijl, verhaal, leeservaring en aanbevelingen.

klik op afbeelding

SCHRIJFSTIJL

IMOJIMAN

Rietje: “De schrijfstijl van PJ Pancras kan zeker flitsend en snel genoemd worden. Zeer filmisch en beeldend. Dit alles wordt doorspekt met fragmenten van liedjesteksten.”

Boj: “De eigenzinnige en filmische schrijfstijl die doet denken aan schrijvers als Jeff Noon of series als Mr. Robot maakt het lezen van deze reeks een ervaring waar je in meegaat of afhaakt.”

 “Zo’n boek dat je openslaat en je vanaf de eerste zinnen meezuigt. Steeds dieper, tot je er helemaal in zit.”

Gunflower

Joke: “De schrijfstijl is vlot en beeldend en hoewel het hier om een klepper gaat, ligt het leestempo daarom hoog.”

Soraya: “Het schrijversduo heeft een goede beslissing genomen om de stukken vanuit Imojiman perspectief in de ‘ik’ vorm te schrijven hierdoor krijg je een goed beeld van de denkwijze van deze AI, dit word nog extra versterkt doordat de overige personages vanuit de derde persoon zijn geschreven.”

Joke: “Deze personages worden allen voldoende uitgewerkt en ze hebben een duidelijke achtergrond meegekregen. Veel gebeurtenissen, veel personages en dus ook heel wat thema’s.”

“De stijl van Imojiman laat zich moeilijk omschrijven, in positieve zin. Surrealisme? Futurisme? Het lijkt op onze wereld, misschien een decenia in de toekomst, maar is tegelijk meer dan dat. Go with the flow.“

Roos

Miriam ‘Opheliac’: “Je kan aan de manier van schrijven duidelijk merken het auteursduo weten waar ze over praten; denk hierbij aan plantenkennis en kennis over ptss.”

Fred: “Je bent inmiddels verwend met mooi proza, dat de omstandigheden – variërend van de droge zonovergoten Spaanse woestijn tot de vochtige ambiance van ondergrondse laboratoria – heel voelbaar maakt.”

Letterlady: “Het is bijzonder hoe dit verhaal alles tegelijk lijkt te zijn: het zit vol duisternis, ellende en hardheid, maar ook vol humor, schoonheid en vriendelijkheid. Dit is zondermeer te danken aan de schrijfstijl die op prachtige wijze laag over laagt weeft en jou als lezer uitnodigt om gewoon je aandacht te laten rusten in de gebeurtenissen, gedachten en gevoelens die tot je komen.”

Letterlady: “Dit alles wordt zo rauw en levensecht neergezet, dat je je als lezer voortdurend in ‘die andere wereld’ waant en het onmogelijke geloofwaardig wordt. “

“De auteurs weten de personages knap hun eigen stem en karakter te geven. Of het nou een AI met bewustzijn is, een veteraan, een priester, een eco-activiste, of een sjamaan.”

Gunflower

Recensies recap 1: Soundtrack

4 maanden geleden kwam IMOJIMAN uit en inmiddels zijn er op Hebban diverse reviews verschenen.

Tijd dus voor een korte terugblik in 5 delen te weten; soundtrack, schrijfstijl, verhaal, leeservaring en aanbevelingen.

klik op afbeelding

SOUNDTRACK

IMOJIMAN

Saskia: “De bijgeleverde usb-armband kun je in je computer pluggen. Deze voorziet je van een soundtrack van Imojiman die bedoeld is ter versterking van het verhaal. De track biedt een grote variatie aan muziekstromen die je, net als het boek, allerlei kanten uit stuurt. We vinden bijvoorbeeld naast David Bowie de electropunk van The Prodigy, Pygmese regenwoudmuziek , flamenco, techno, dance en natuurlijk de Imojiman Theme Song van EDC & PJ Pancras.”

Femke: “Heel leuk dat er een soundtrack bij zit en dat je tijdens het lezen passende muziek op kan zetten.”

“Op de bijgevoegde soundtrack vertalen de schrijvers hun emoties in muziek en zo geven ze de sfeer van dit boek een extra dimensie.”

Fany

Fred: “Een interessante extra is de mogelijkheid om, al lezend, de soundtrack te beluisteren die voor dit boek is ontwikkeld. Dit maakt de leeservaring nog indringender.“ 

Soraya: “Niet alleen heeft het 6 verschillende covers maar ook kun je een onwijs gave soundtrack beluisteren tijdens het lezen.”

Vuurtje: “Ik ontdekte deze unieke roman via het radioprogramma van living legend Eddy De Clercq die de soundtrack bij het boek maakte. Eddy sprak lovend over het boek. Hij vond het psychedelisch, maar ook rebels en… gevoelig.”

“Na de soundtrack beluisterd te hebben was ik om en bestelde meteen het eBook.”  

Vuurtje

PrimeTime radio interview

Onlangs (26 mei) waren wij te gast bij Eddy De Clercq in zijn radio show PrimeTime op DB962 Dance Radio.

klik op afbeelding

Eddy produceerde de soundtrack oftewel ‘het geluid bij het boek’ en had ons uitgenodigd om te komen praten over IMOJIMAN.

“Daarbij draaide hij een aantal bijzondere nummers van de soundtrack. Aan het eind van het gesprek verraste hij ons door een stukje prachtig voor te dragen.”

Luister het gesprek terug in deze podcast van ca. 30 min. (ook te beluisteren via mixcloud).

klik

KLIMAAT & IMOJIMAN

Op Hebban is ‘actualiteit’ het thema van de maand mei. De lezers worden hiermee uitgedaagd om eens een boek met een link naar de actualiteit te lezen. En wat is er actueler dan de klimaatcrisis.

Meer dan ooit worden er boeken geschreven over groener en duurzamer leven, over rampscenario’s, duistere toekomstbeelden en postapocalyptische drama’s. Of het nu in fictie is of in non-fictie, we moeten iets met dat klimaat.

Onder de kop fictie staat IMOJIMAN als voorbeeld van een recente cli-fi roman maar ook romans als Goud, roem, citrus van Claire Vaye Watkins en Solar van Ian McEwan worden genoemd. Een mooi lijstje.

klik op afbeelding

GENIETEN!!!

Hebban recensente Gerry Hameetman las IMOJIMAN en genoot ervan!

klik op afbeelding

“Met IMOJIMAN heeft PJ Pancras opnieuw een boek geschreven dat zich gewoon niet laat labelen.”

Een gegeven dat de verleiding om het toch te proberen trouwens alleen maar groter maakt, al was het maar om een buitenstaander op zijn minst een idee te geven.

Imojiman laat zich omschrijven als een ‘psychologische avonturenroman’, zich afspelend in een nabije, alternatieve toekomst.

“Een maatschappelijk en ecologisch betrokken verhaal, vol filosofische en psychedelische ervaringen die het absurde overlappen.”

Belangrijke vraag is natuurlijk of je dit boek los kunt lezen van zijn voorganger Planet Paradroid. Dat kan absoluut.

Lees deze heerlijke ****-recensie en laat je inspireren!

Kleur bekennen

Lezers community Hebban was voor hun leesclub op zoek naar geëngageerde deelnemers die ervan houden out of the box te denken.

klik op afbeelding

De ideale IMOJIMAN-lezer heeft interesse in sociaal-maatschappelijke thema’s en in boeken die zich bewegen op de grens van genre en literatuur, houdt van een eclectische benadering met een mix van high en low culture (en alles hiertussenin) en van boeken die buiten de lijntjes durven te ‘kleuren’. 

Klik op voorpublicatie

Booksounds

In onze boeken speelt muziek een belangrijke rol. Wij vroegen muziek producer Eddy De Clercq om ‘IMOJIMAN’ te lezen en deels op basis van de muziek uit het boek een soundtrack te maken.

Eddy vond de tekst ‘meeslepend, magisch, intens… een roman die leest als een zinderende toekomstdroom over de reis van – supercomputer – VDR als een sjamaan in een avontuurlijke zoektocht naar de zin van zijn bestaan…’ 

Met deze gedachte ging hij aan de slag. De soundtrack is een persoonlijke interpretatie van ‘IMOJIMAN’.

Hij hoorde een ‘Science Fiction (SF) spaghettiwestern met onderhuidse Latino- en Techno-invloeden’.

Uiteindelijk is het volgens Eddy ‘een psychedelische muzikale trip met onverwachte wendingen geworden. Een muzikale collage waarbij herinneringen uit het verleden een dialoog aangaan met futuristische soundscapes, maar waarbij vooral de menselijke stem en emoties duidelijk de overhand krijgen. Liefde en verlangen blijken uiteindelijk de kern waarin mens en machine versmelten.’

Benieuwd? Luister, kijk en ervaar de visual soundtrack op YouTube.

Ook te streamen via Mixcloud (mp3) of Soundcloud (wav).
visual soundtrack

Naomian Jansen heeft speciaal voor de soundtrack een video painting gemaakt.

video painting