✓ Recap 1 | Verhaal

Inmiddels zijn er op Hebban.nl diverse reviews verschenen. Tijd voor een terugblik in 5 delen. Dit zijn de highlights over het verhaal.

klik op afbeelding

Luc ‘de boekenier’: “Het verhaal speelt zich af in een schemerzone in de toekomst. Gedachten, dromen en verlangens spelen een heel grote rol. VDR voert de lezer mee en maakt hem deelgenoot in zijn zoektocht naar de zin van zijn bestaan.”

Jacomien “De auteurs hebben ervoor gekozen om regelmatig belangrijke thema’s uit onze huidige tijd te benoemen. God, de islam, het boeddhisme, de muur van Trump, Europa, de vervuiling van onze aarde en een eco-activiste die de leefwereld wil verbeteren. Ook maakt de schrijver gebruik van spirituele ervaringen, visioenen, een vliegende robot en een onzichtbaarheidspak.”

‘De balans tussen mens en natuur is heel erg van deze tijd, en daardoor ook erg interessant in het boek.’

Femke

Femke: “Wat ook weer erg van deze tijd is zijn de levens van de personages. Kerkelijk misbruik komt ook nu vaak in het nieuws, net zoals de Islam en homoseksualiteit. Dit boek probeert daarin wel een taboe te doorbreken.”

Saskia: “Het interessante aan Imojiman is de connectie tussen kunstmatige intelligentie en spiritualiteit. De KI genaamd Imojiman is geprogrammeerd om altruïstisch te zijn en erop gericht alle leven op een liefdevolle manier te beschermen. Ook de natuur valt onder zijn domein.”

Joke: “Vooral het thema van de klimaatverandering en van de artificiële intelligentie maken dit een zeer actuele roman. Het is niet ondenkbaar dat deze dingen in de toekomst ook echt zouden kunnen.”

‘Het verhaal heeft de vorm van een psychedelische western met een lone ranger in de persoon van een AI die zich Imojiman noemt, een aantal villains met zeer kwade bedoelingen en een plek – de wereld – die nodig gered moet worden.’

Letterlady

Dina: “Imojiman, dat zich afspeelt in een nabije alternatieve toekomst, in een welbepaald hokje duwen is onbegonnen werk. Wel zou je het, in het licht van de huidige protest- en klimaatmarsen, zonder meer een maatschappelijk relevant en ecologisch verhaal kunnen noemen.”

Fred: “Er zijn, ten opzichte van Planet Paradroid, meer panelen verschoven. Planten, met hun bijzondere onderlinge communicatie en insecten (mieren) met hun groep gedragen intelligentie en bijzondere samenlevingsvorm, reiken metaforen aan, die het boek zachter maken dan Planet Paradroid.”

Vuurtje: “De setting die de auteurs hebben gekozen is minstens zo boeiend als het taalgebruik. Door te kiezen voor El Sur, de woestijn van Zuid Spanje, kan er volop gespeeld worden met voor climate fiction belangrijke thema’s: de mens die afgesneden is geraakt van de natuur, niet meer beseffend dat hijzelf deel uitmaakt van die natuur.”

Anton: “Deze creatieve climate fiction -, psycho -, roman-thriller weeft naadloos technologie met natuur, mediteren en sjamanisme met criminele activiteiten, als ook stoere krijgers met ouderschap en een behoefte aan bewustwording.”

‘IMOJIMAN is verpakt als een eigentijdse spaghettiwestern waardoor het rauw, direct en soms absurdistisch overkomt maar ook empathisch, poëtisch en psychedelisch.’

Boj